SINIRLARI




ARAŞTIRMA SAHASININ YERİ SINIRLARI VE ÖZELLİKLERİ



Araştırma sahasını oluşturan “Işıklı Köyü” Akdeniz bölgesinin Adana bölümünde, Adana ili sınırlarında, Kozan ilçesine bağlıdır. Adana ilinin kuzeydoğusunda, Adana’ya 68 km’lik bir karayolu ile Adana il merkezine bağlanmaktadır. Kozan’a bağlı 72 köyden biri olup ilçenin güneyinde ilçeye 4 km uzaklıktadır. 1995 yılı nüfus sayımına göre 737 nüfusa sahip olan köyde 147 hane bulunmaktadır. Köy ortalama 14,9 km2 alana sahiptir. (Şekil 1.1.)

Köyün kuzeyinde bağlı olduğu ilçe; Kozan il sınırıdır. Güneyinde Yastıçalı köyü,batısında Böğrüdelik Köyü, doğusunda Tufanlı ve güneybatısında Çukurören köyleri yer alır. ”Işıklı Köyü” birkaç mahallenin birleşmesiyle kurulmuş bir köydür. ”Işıklı” bu toplam mahallelere verilen genel bir addır. Bir muhtarlık çatısı altında toplanmış olup, Kabasakal, Aydınlar, Karınca, Çolaklar ve Toklular mahallerinden oluşmaktadır. (Foto 1.1.)( Foto 1.2.)


Köyde dağınık bir yerleşme hakimdir. Bunda etkili olan faktör bahçe tarımıdır. Köyde kuruluş yönüyle dağ eteği konumunda olan Karınca ve Aydınlılar mahallesi diğer ova köyü niteliğinde olan Kabasakal, Toklular ve Çolaklar mahallesine oranla daha topludur.

Köyün kuzeyinde Kozan dağı (400m), Lale tepesi(308m), doğusunda Kayhan tepesi (173m), yer alır. Köy sınırları içerisinde kuzey – güney yönünde uzanan iki ayrı tepe bulunur. Bunlardan doğuda olan Çamlı tepe (181m), batıda olan Karınca tepesi (222m) dir. Köyün doğusunda Kadirli yolu, batısında ise Adana  yolu yer almaktadır. Köy sınırları içerisinden köy arazilerinin sulamasında faydalanılan Kozan çayı ve Deliçay geçmektedir. Bu iki çay Toklular mahallesi yakınlarında birleşerek Ceyhan nehrine ulaşmaktadır. (Şekil 1.2.)

            Köye topoğrafik yönden baktığımızda tepelik yerler dışındaki arazi oldukça düzgün bir görüntü sergiler. Arazinin eğimi %3-4 kadardır. Köyün denizden yüksekliği ortalama 109.85 m.’dir. Türkiye ortalamasının altında bir değere sahiptir. Köyün yeraldığı Kozan ovası, birikinti ovası olup, alüvyal bir araziye sahip olması dolayısıyla önemli bir tarım sahasıdır. Özellikle narenciye üretiminde önemli bir potansiyele sahiptir. Köyde yer alan tepelikler kalkerli bir yapıdan oluşmaktadır. Yörenin kuzeyinde Toros Dağları uzanmaktadır ve kuzeye gidildikçe yükselti artmaktadır. Antitoroslar denen yerde bulunan Kozan’ın hemen kuzeyindeki bu yüksek Toros dağları, Adana’ya göre fazla yağış almasını sağlamış ve kışın kuzeyden gelen soğuk havanın bölgeye sokulmasını engellemiştir. Bölgede karakteristik Akdeniz iklim özellikleri görülmektedir. İklim yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir. Sıcaklık kış aylarında “0 0C ‘nin altına nadir düşmekte, yaz aylarında ise hemen hemen hiç yağış düşmemektedir. Yörenin bütün bu ana özellikleri yanında ayrıntılı olarak Fiziki, Beşeri ve Ekonomik özellikleri yönünden ele almaya çalışacağım.



Şekil.1.1. Işıklı Köyü ve Çevresinin Lokasyon Haritası


Şekil.1.2. Işıklı Köyü ve Çevresinin Topografya Haritası.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder